De Nota Grondbeleid geeft inzicht in de relevante wet- en regelgeving bij de uitvoering van het grondbeleid. De nota bevat de gehanteerde uitgangspunten en de kaders voor het grondbeleid. Tevens bevat de nota afspraken gericht op de rolverdeling tussen raad en college. Het gaat dan bijvoorbeeld over samenwerking en ontwikkelstrategie, verwerving en beheer van gronden, uitgifte, grondprijsbepaling en verkoop van gronden, kostenverhaal, de vaststelling van grondexploitaties, de budgetcyclus en het projectmatig werken. Het verkoopbeleid ten aanzien van de cultuurgronden vormt ook een onderdeel van de nota. Pachtvrije cultuurgronden worden tijdelijk verpacht en kunnen zo nodig ingezet worden om andere doelen te realiseren. Bijvoorbeeld door deze gronden in te zetten als ruilgrond om elders mogelijkheden te creëren.
De Nota Grondbeleid 2021-2025: ‘Samen Meer Mogelijk Maken’ gaat uit van een situationeel grondbeleid. Aan de hand van een routekaart kunnen keuzes worden onderbouwd bij de uitvoering van het grondbeleid in een steeds dynamischer omgeving. Rekening houdend met ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld de woningmarkt, de woningbehoefte, duurzaamheid, de economie en anticiperend op ambities uit de omgevingsvisie.
Zo wil de gemeente de komende jaren anticiperen op relevante ontwikkelingen. De uitdaging is om de verschillende (beleids)ambities te combineren en te realiseren binnen gestelde kaders met een goede balans tussen financieel rendement, maatschappelijk rendement en bijkomend risicoprofiel. Kostenverhaal vormt daarbij een hulpmiddel om de woningbouwambities (bouwen, bouwen, bouwen) voor alle doelgroepen sneller haalbaar te maken en gewenste ontwikkelingen te kunnen realiseren. Door duidelijkheid te creëren en met evenredige bijdrages van alle gebiedsontwikkelingen (ook die van derden) kan de gemeente gemeentebreed meer realiseren. En kan worden voorkomen dat enkel de krenten uit de pap worden gerealiseerd ten koste van een breed programma voor alle doelgroepen, waaronder ook voldoende sociale huur.
De huidige grondpositie van de gemeente is toereikend om bij te kunnen dragen aan de realisatie van beleidsdoelen. Zo wil de gemeente voorzien in de woningbehoefte. Binnen de kern Drunen is bijvoorbeeld aandacht voor de opgave om te voorzien in de vraag naar meer sociale huurwoningen. Dit kan bij herontwikkeling van gemeentelijke posities en door eisen te stellen aan nieuwbouwprojecten van derden. Daarbij is er ook aandacht voor de ruimte die bedrijven in onze gemeente nodig hebben om te kunnen blijven groeien.
De realisatie van voldoende sociale woningbouw, woningen voor starters en senioren blijft een aandachtspunt voor de komende jaren. In de woonvisie van 2020 en in het coalitieakkoord is ingezet op meer woningbouw voor deze doelgroepen, ook op gronden van derden. De gemeente zal eisen stellen aan het programma in bestemmingsplannen / het omgevingsplan.
Omdat het aantal projecten op gronden van derden toeneemt, neemt ook het belang van kostenverhaal toe. Met een Nota kostenverhaal wil de gemeente duidelijkheid verschaffen over het kostenverhaal in onze gemeente. De mogelijkheden om kosten te verhalen zijn in beeld gebracht. De insteek is dat het kostenverhaal rekening houdt met het verplichte kostenverhaal en het is de bedoeling dat het beoogde kostenverhaal aansluit op de gemeentelijke beleidsambities.