Het Groenstructuurplan 2018-2022 legt vast welke groenelementen vanuit stedenbouwkundig, landschappelijk, cultuurhistorisch en/of ecologisch oogpunt dragend en beeldbepalend zijn voor de gemeente Heusden. Het draagt zorg voor behoud en waar mogelijk versterking van het groene karakter van de gemeente. Dit Groenstructuurplan gaat uit van een integrale benadering van het groen op zowel beleids- als beheerniveau. Dit heeft invloed op zowel het inrichtingsniveau (beleid) als het beheerniveau (omvormingen). De ambities uit de duurzaamheidsagenda op het onderwerp ‘biodiversiteit’ zijn hier een voorbeeld van en vragen bijvoorbeeld om extensiever onderhoud van een deel van de gazons binnen de gemeente.
De gemeente is eigenaar en beheerder van in totaal circa 2,7 miljoen vierkante meter groen. In dit groen staan ongeveer 29.000 bomen. Daarnaast is er 183 kilometer aan sloten te onderhouden. De inrichting van het openbare groen wordt over het algemeen bepaald bij de aanleg van een wijk of buurt, bij een nieuwe investering of bij een reconstructie. Het groenstructuurplan bepaalt in ruimtelijke zin het groene kader van de gemeente en de manier waarop dit in stand wordt gehouden en beschermd. Voor de uitvoering van het groenstructuurplan zijn eerder structureel extra middelen beschikbaar gesteld welke in de meerjarenbegroting zijn verwerkt. Om uitvoering te kunnen geven aan de bevindingen uit een boomveiligheidscontrole zijn extra middelen beschikbaar gesteld voor extra inzet voor een zogenaamde veiligheidssnoei in 2021 en 2022.
In het beleidsplan integraal beheer openbare ruimte is het onderhoudsniveau van het gemeentelijk groen bepaald. Dit is in september 2021 door de raad vastgesteld. Dit geldt vervolgens als belangrijk kader voor de actualisatie van het groenstructuurplan in 2022. Het beleid is er op gericht om de functie van het openbaar groen, het leefbaar maken en houden van de werk- en leefomgeving, te waarborgen tegen een redelijke prijs. Het geactualiseerde Groenstructuurplan 2023 – 2027 komt naar verwachting eind 2022 of begin 2023 in de raad. Vooruitlopend hierop zijn in de begroting vanaf 2024 extra middelen (€ 100.000) opgenomen.
Voor de uitvoering van het onderhoud is in de exploitatie budget en capaciteit beschikbaar dat voor het grootste deel uit de interne personeelskosten van de buitendienst bestaat.
Het beleidsplan voor beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties is vastgesteld. De kwaliteit van de sportvelden wordt over het algemeen als goed bestempeld. Dit blijkt ook uit het in 2020 geactualiseerde beheerplan voor de sportvelden en de terreininrichting. In 2022 is het groot onderhoud van de sportvelden opnieuw aanbesteed voor de komende jaren. De uitkomst hiervan geeft een goed beeld van de stijging van de onderhoudskosten door prijsstijgingen in de sector en de ontwikkeling van het verplicht chemievrij beheren van de sportvelden (Green Deal). De budgetten zijn in de begroting geactualiseerd en zijn naar verwachting voldoende voor het onderhoud in 2023.