9.1 Woningbouw
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- We spelen in op de behoeften van de woonconsument en voldoen aan de volkshuisvestelijke opgave. Op deze manier draagt consumentgericht, levensloopbestendig, circulair en duurzaam bouwen bij aan een uitgebalanceerd en gevarieerd woningaanbod. Het streven is om in de periode 2022 – 2026 ca 1.500 woningen toe te voegen waarvan 400 voor de sociale huur.
- Straks: Daarnaast gaan we op zoek naar ontwikkellocaties voor ca.1.000 nieuw te realiseren woningen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Inzetten Kavelwinkel en MogelijkMakers voor het realiseren van woonwensen particuliere kopers.
- Met de corporatie jaarlijkse prestatieafspraken maken voor het bouwen van en passend kunnen toewijzen van sociale huurwoningen.
- Voldoende (circa 70%) van het woningbouwprogramma voor de komende tien jaar vastleggen in harde plancapaciteit waardoor er zekerheid is op ontwikkeling maar er ook voldoende flexibiliteit is om in te kunnen spelen op actuele behoeften.
- In het kader van het beleid voor woonwagens en standplaatsen wordt een besluit genomen over het al dan niet uitbreiden van het aantal standplaatsen.
- Nieuwbouwinitiatieven worden getoetst aan de beleidsregel particuliere woningbouwverzoeken zodat nieuwbouwontwikkelingen aansluiten op de doelstellingen uit de woonvisie.
- Om ervoor te zorgen dat woningen voor de doelgroep behouden blijven waarvoor ze worden gebouwd zullen passende sturingsmaatregelen worden ingezet.
9.2 Doorstroming en betaalbaarheid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- In overleg met corporaties en marktpartijen op peil houden van de voorraad betaalbare (huur)woningen voor doelgroepen met lage(re) inkomens.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Doorstroming
Om er voor te zorgen dat inwoners nu en in de toekomst over passende huisvesting kunnen beschikken gaan we op basis van nieuwbouw een betere doorstroming op de woningmarkt stimuleren. Dit doen we door medewerking te verlenen aan nieuwbouwplannen die bijdragen aan de doelen die in de woonvisie zijn gesteld. Daarbij gaat het om minimale percentages ten behoeve van de sociale huurwoningen, starterswoningen en levensloop geschikte woningen voor senioren. Daarnaast werkt Woonveste aan betere doorstroming door bijvoorbeeld levensloop geschikte woningen aan senioren die op dit moment nog een gezinswoning van Woonveste huren aan te bieden.
- Betaalbaarheid
Energielasten vormen een steeds groter deel van de woonlasten. In de woonvisie ‘Dromen waarmaken’ is betaalbaarheid als speerpunt benoemd waarbij energiebesparing als belangrijke mogelijkheid gezien wordt om woonlasten te beperken. We zien een rol voor ons weggelegd in bewustwording, informatievoorziening, het bij elkaar brengen van partijen en in het wegnemen van belemmerende regels die niet perse noodzakelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn de aansluiting bij de Klusbus in de regio Noord-oost Brabant en het in het leven roepen van het Energieloket Heusden.
- Sociale woningbouwopgave
We maken afspraken met de corporaties over de beschikbaarheid van woningen voor de doelgroep (slagingskans en omvang van de sociale voorraad zijn daarbij relevante indicatoren). Opgaven in de sociale huur zijn met name kwalitatief en zullen voor een belangrijk deel via nieuwbouw, verbetering, aanpassing en (op kleine schaal) vervanging van bestaande woningen vorm krijgen. We houden bij nieuwbouw rekening met het toevoegen van ca 400 sociale huurwoningen in de periode na 2022 tot 2026. Ten aanzien van de slagingskansen van de Heusdense woningzoekenden zijn prestatieafspraken gemaakt met Woonveste om deze te verbeteren tot minimaal het regionaal gemiddelde.
9.3 Wonen en zorg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Levensloop geschikte woningen: vergroten van de mogelijkheden om zo lang mogelijk in een reguliere woning te blijven wonen.
- Faciliteren van initiatieven gericht op wonen in combinatie met zorg die inspelen op de lokale behoefte.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Faciliteren van initiatieven op het gebied van wonen in combinatie met zorg. Vanuit de maatschappelijke behoefte onderzoeken we de mogelijkheden om met meerdere generaties op eenzelfde locatie te wonen. Een voorbeeld hiervan is een tijdelijke premantelzorgwoning.
- Regionale samenwerking in Hart van Brabant aan de totstandkoming van een meerjarenprogramma ‘Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang, preventieve GGZ en Verslavingszorg.
- Voor het levensloop geschikt bouwen van nieuwe woningen gaan we afspraken maken (convenant) met corporaties en marktpartijen.
- Binnen het woningbouwprogramma maken we meer ruimte voor de behoeften van specifieke groepen zoals sociale woningbouw, starters, een- en tweepersoonshuishoudens, senioren en mensen met een zorgbehoefte. Ook houden we rekening met urgent woningzoekenden.
9.4 Situationeel grondbeleid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Een optimaal financieel en maatschappelijk rendement bij de realisatie van geformuleerde beleidsambities.
- Vermindering van de nog steeds relatief hoge boekwaarde op grondexploitaties.
- Benutten van kostenverhaalsmogelijkheden om meer geformuleerde beleidsambities mogelijk te kunnen maken.
- Risicobeheersing bij de uitvoering van het grondbeleid.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Een situationeel grondbeleid waarbij potentiële gebiedsontwikkelingen worden beoordeeld en mogelijk gemaakt aan de hand van de routekaart in het grondbeleid. Bijvoorbeeld met een afweging van mogelijke grondaankopen aan de hand van de routekaart rekening houdend met mogelijk rendement en risico.
- Daadwerkelijke realisatie van lopende grondexploitaties en grondverkopen in grote projecten als Steenenburg en de Grassen.
- Kostenverhaal via actieve grondverkoop van eigen grondposities of bij faciliterende projecten door toepassing van het kostenverhaal op basis van een nieuwe Nota kostenverhaal Heusden 2022.
- Toepassing van het kostenverhaal na invoering van de nieuwe Omgevingswet.
- Risicomanagement bij de realisatie van eigen grondexploitaties. En risico’s beperken bij de uitvoering van de faciliterende rol bij de realisatie van projecten van derden (afspraken in anterieure overeenkomsten en benutten wettelijke grondbeleidsinstrumenten).
9.5 Omgevingswet
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Gemeente Heusden is bij inwerkingtreding van de Omgevingswet in 1 januari 2023 inhoudelijk en organisatorisch klaar voor het toepassen van het instrumentarium van deze wet.
Wat gaan we daarvoor doen?
- De uitvoering van het plan van aanpak voor de invoering van de Omgevingswet. Voor 2023 betekent dit vooral dat de organisatie klaar is voor het werken met het nieuwe digitale stelsel omgevingsrecht. Omdat vanaf 2023 de programmatische omzetting van bestemmingsregelingen naar een omgevingsplan gefaseerd wordt uitgerold, worden activiteiten, die niet passen in het tijdelijke omgevingsplan, mogelijk gemaakt in de vorm van een vergunning voor een Buitenplanse OmgevingsPlan Activieit (BOPA). Deze vergunningen worden binnen 5 jaar verwerkt in het omgevingsplan.
9.6 Geerpark
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Geerpark is gelegen aan de westzijde van Vlijmen, waar circa 800 woningen worden ontwikkeld in een groene, waterrijke, duurzame nieuwbouwwijk. Het plangebied is ongeveer 48 hectare. Samen met wooncorporatie Woonveste pakt de gemeente de realisatie van het gebied op met als ambitie om van Geerpark één van de meest duurzame nieuwbouwwijken van Nederland te maken. Duurzaam in drie opzichten: economisch, ecologisch en sociaal. Woonveste heeft ongeveer 65% van de grond in bezit. De gemeente ongeveer 25% en 10% is in handen van overige eigenaren.
- Geerpark is in 2010 verkozen tot excellent gebied wat betekent dat er een strengere EPC (energieprestatie coëfficiënt van een gebouw) gehanteerd mag worden dan wettelijk toegestaan is. Daarnaast betekent het dat kennis en ervaring uitgewisseld kan worden met de 20 andere excellente gebieden en dat er een subsidie van € 100.000 is toegekend. Na beëindiging van de regeling voor excellente gebieden werd uitgegaan van Nul op de meter woningen (NOM) en woningen die NOM geschikt zijn, maar waar nog geen zonnepanelen op zijn aangebracht. Voor de vervolgfasen geldt echter dat alle projectmatige woningen in Geerpark NOM woningen zijn.
Wat gaan we daarvoor doen?
- In 2023 wordt deelfase Tot Morgen opgeleverd en woonrijp gemaakt. In de eerste deelfase van Nieuwe Morgen wordt verder gebouwd aan de projectmatige woningen (koop en huur) en de vrije kavels. In de tweede deelfase wordt de verkoop van de projectwoningen en de vrije kavels gestart. In deelgebied 3b Morgenrood worden 25 woningen gebouwd. De werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde aan de Abt van Engelenlaan worden na de zomer van 2023 in gang gezet.
9.7 De Grassen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- De gemeente Heusden ontwikkelt in samenspraak met Van Wanrooij Projectontwikkeling de nieuwe woonwijk De Grassen. Een woonuitbreiding aan de oostzijde van Vlijmen, ten noorden en zuiden van de Vijfhoevenlaan. Het gebied is circa 40 hectare groot en biedt ruimte voor circa 810 woningen. Daarnaast is er ruimte voor de vervangende nieuwbouw van basisschool De Bussel plus kinderopvang, een sportzaal en een nieuw gezondheidscentrum.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Met de uitkomsten van de burgerparticipatie over de invulling van de randen van fase 2 van De Grassen is een ontwerpbestemmingsplan in voorbereiding. We streven ernaar dit plan in procedure te brengen vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet (gepland op 1 januari 2023), vanwege de voortgang en bekendheid met de huidige wet- en regelgeving. Het doel is uiteindelijk om in 2023 een ruimtelijk plan voor fase 2 van De Grassen vast te stellen, waarbij het projectgebied als ‘woongebied’ is bestemd. De randen krijgen gedetailleerde bestemmingsregels om planologisch-juridisch meer zekerheid te bieden aan direct omwonenden. De zone van de Vijfhoevenlaan wordt meegenomen in dit ruimtelijke plan.
- Uiterlijk in 2023 wordt de verkaveling voor de tweede fase afgerond, waarna de voorbereidingen voor bouwrijp maken en verkoop kunnen starten. Dit gebeurt in samenspraak met de maatschappelijke partners (Scala voor De Bussel, initiatiefnemers Gezondheidscentrum en Kinderopvangorganisatie) en de ontwikkelende partij(en). Hierbij wordt ook de mogelijkheid van een buurthuisfunctie verkend. In 2023 zouden ook gedetailleerde bouwontwerpen voor het maatschappelijke cluster en een of meer woonvelden gereed moeten komen.
- De uitkomsten van de burgerparticipatie over het schetsontwerp van de Herinrichting Vijfhoevenlaan leiden naar een technisch Voorlopig Ontwerp in het najaar van 2022. Het streven is om begin 2023 het technische Definitieve Ontwerp voor de herinrichting van de Vijfhoevenlaan definitief te maken. Daarna kan worden gestart met de voorbereidingen om de werkzaamheden aan te besteden en tot uitvoering over te gaan.
- Veel van de hier genoemde doelen en resultaten voor De Grassen en de Herinrichting Vijfhoevenlaan zijn afhankelijk van de voortgang van de PIP procedure van de GOL. De oostelijke aansluiting Vlijmen uit de GOL is nodig voor de verkeersontsluiting van De Grassen.
9.8 Steenenburg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Met behoud van de landschappelijke, natuurlijke en historisch waarde van het gebied een hoogwaardige ruimtelijke ontwikkeling realiseren.
Wat gaan we daarvoor doen?
- In de winter van 2022-2023 planten we op verschillende plekken in het westelijke deel van Landgoed Steenenburg nieuwe bomen. Deze bomenplant vloeit in de basis voort uit de openstaande compensatieopgave voor gekapte bomen in het landgoed. Maar bovenal vormen deze nieuwe bomen samen met andere landschappelijke toevoegingen een natuurlijke versterking van de westrand van het landgoed en een opmaat voor een mogelijke ecologisch-landschappelijke verbinding tussen natuurgebieden ten zuiden en noorden van het landgoed.
- In 2023 is de bouw van het R&D-gebouw van het Science Park (nieuwe naam voor de medische campus) in volle gang. Dit gebouw ligt op een eiland aan het noordelijke eind van de Kasteellaan. De plannen (doelgroepen, planning, ruimtelijke inrichting, beheer) voor de overige delen van het Science Park krijgen ook in 2023 vorm. Daarna kan gestart worden met de realisatie, gedurende een periode van naar verwachting ongeveer vijf tot tien jaar. Dit Science Park zorgt voor nieuwe arbeidsplaatsen en een aanzuigende werking en versterkt daarmee de economische positie van de regio en de gemeente Heusden in het bijzonder.
- De interne verbouwing van het kasteel start in 2022 en zal in 2023 zijn afgerond, waarna er koffie en thee met iets lekkers geschonken kan worden. Ook zal dan een serre aan het kasteel zijn gebouwd, waar een restaurant in gebruik wordt genomen. Met deze serre aan het kasteel kunnen de plannen voor de horeca- en vergaderfaciliteiten in het kasteel volledig in gebruik worden genomen. Deze activiteiten vormen het hart van het landgoed. Het streven is om in 2023 of kort daarna een nieuw hotel(gebouw) in de kasteeltuin te ontwikkelen, waarmee de volledige exploitatie van kasteel en kasteeltuin is bereikt.
- In de gebieden ten westen en oosten van de kasteeltuin wordt ernaar gestreefd om in 2023 te starten met de bouw van de eerste appartementen respectievelijk patiowoningen.
- In het Zuiden van het landgoed is in 2023 een groot deel van de kopers van een bouwkavel gestart of al ver gevorderd met de bouw van hun woning. De eerste vrijstaande woningen worden in 2023 opgeleverd en bewoond door de nieuwe bewoners. Tot die tijd wonen sommige bewoners al in het landgoed in hun tijdelijke woonunit.
- Voor de bouwactiviteiten is een verleende omgevingsvergunning nodig. Die moet voor de genoemde activiteiten nog worden aangevraagd of verleend. Wordt overgenomen uit het format majeure projecten uitgevraagd bij de projectleider.