7.1 Werk en inkomen
Wat willen we bereiken?
- Een gemeente waar iedereen zoveel mogelijk betaald werk heeft. Werk is immers de beste uitkering. In geval van alleen een uitkering begeleiden we inwoners in eerste instantie naar werk of anders naar een passende maatschappelijke vorm van participatie die past bij de mogelijkheden van de inwoner.
- Een duurzame inzetbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt. Jongeren en zij-instromers moeten daarbij in de juiste sectoren terecht komen.
- Werken aan participatie van inwoners die door individuele omstandigheden (nog) niet kunnen werken.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het verstrekken van bijstand en uitvoering geven aan het re-integratiebeleid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Baanbrekers voert binnen de opdrachtformulering van de Langstraatgemeenten de Participatiewet uit voor bijstandsgerechtigden die binnen afzienbare tijd (ongeveer 15maanden) te begeleiden zijn naar werk. We gaan daarbij kijken naar vereenvoudiging van de dienstverlening en verbetering van de klantgerichtheid binnen de samenwerking met Baanbrekers.
- De Langstraatgemeenten en Baanbrekers werken binnen de arbeidsmarktregio Midden-Brabant samen om onder meer de banenafspraken en beschut werk in te vullen en de werkgevers op een zo passend mogelijke wijze te bedienen via het Werkgeversservicepunt Midden-Brabant.
- Samen met ondernemers en maatschappelijke partners verbeteren we de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt . Dat doen we door regionale afspraken op het gebied van werkgeversdienstverlening.
- Mensen met een arbeidsbeperking gaan zoveel mogelijk bij reguliere werkgevers aan de slag. We gaan door met concrete projecten, zoals Heusden Young Talent en de Dag van de Techniek. Op de verhitte arbeidsmarkt gaan we samen met ondernemers aan de slag om ook lokaal het verschil te maken. We starten nieuwe projecten op voor de ICT en de horeca. Deze sectoren hebben grote moeite vacatures te vullen.
- Op lokaal en Langstraat niveau ondernemen samen met Baanbrekers activiteiten om de participatie van mensen te bevorderen. Voorbeelden zijn Talent2Work en het maatjesproject Heusden. De toegang tot het maatjesproject is verbreed met inwoners die hier via Bijeen heen worden geleid. Dit draagt bij aan een meer integrale aanpak binnen het sociaal domein. Ook het verstrekken van bijzondere bijstand (bijstand voor bijzondere noodzakelijke kosten) gebeurt via een integrale afweging samen met Bijeen.
- Bijeen kent verschillende instrumenten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met Baanbrekers stimuleren we inwoners die noodgedwongen gebruik moeten maken van een bijstandsuitkering zo veel mogelijk maatschappelijk actief te blijven.
7.2 Jeugdbeleid
Wat willen we bereiken?
- Het realiseren van een omgeving waarin Heusdense jeugdigen gezond en veilig kunnen opgroeien, plezier kunnen hebben en daarmee goed voorbereid zijn op hun toekomst.
- Voorkomen dat jeugdhulp nodig is of dat problemen verergeren.
- Samenwerken in de gemeenschappelijke regeling Hart van Brabant om de gezamenlijke ambitie van de regio te realiseren. We willen een effectiever jeugdstelsel, dat bovendien betaalbaar is en dat beter aansluit op de eigen kracht en het sociaal netwerk van kinderen en ouders.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Vanuit het jeugd- en gezinsteam willen we één aanspreekpunt bieden voor alle gezinnen met een ondersteuningsvraag en willen we gezinnen beter en passender ondersteunen. Medewerkers van het jeugd- en gezinsteam verhelderen de vraag van inwoners, bieden waar mogelijk zelf ondersteuning of betrekken een aanbieder van jeugdhulp voor specialistische hulp. De ondersteuning is integraal, gericht op de hele leefomgeving en op het aanpakken van de oorzaak van zorgen of problematiek.
- Volgens het uitgangspunt ‘Eén gezin, één plan en één regisseur’ zetten de medewerkers van het jeugd- en gezinsteam waar nodig op maat jeugdhulpvoorzieningen in. De voorzieningen zijn toegespitst op de specifieke (gezins-)situatie van de jeugdigen. Waar nodig blijven we het gezin ook vanuit het jeugd- en gezinsteam ondersteunen. De focus in de verwijzing ligt op het formuleren van de te behalen resultaten en zodoende op het inzetten van effectieve en efficiënte jeugdhulp. In 2023 zetten we verschillende stappen om zorgen en problemen waar mogelijk te voorkomen of er eerder bij te zijn. Zo blijven we vanuit Hallo jij! alle (aanstaande) moeders tot 28 jaar en hun gezin preventief benaderen en begeleiden, wordt het jongerenwerk structureel uitgebreid om overlast en problemen van jongeren te voorkomen en zetten we met verschillende informatiecampagnes en activiteiten in op het vergroten van het bewustzijn en de bespreekbaarheid van maatschappelijke thema’s zoals echtscheiding, kindermishandeling en huiselijk geweld onder inwoners.
- Koers Jeugdhulp: ook in 2023 werken we regionaal samen om waar mogelijk te voorkomen dat jeugdhulp nodig is, ervoor te zorgen dat jeugdigen snel passende ondersteuning krijgen, de aansluiting tussen onderwijs en jeugdhulp verbetert en op het gebied van zorg en veiligheid regionale afstemming plaatsvindt. De vorm waarin we dit doen en of een nieuwe Koers jeugdhulp geschreven wordt, is op dit moment nog niet bekend. Veel actielijnen landen voor borging in de nieuwe inkoop.
7.3 Maatschappelijke ondersteuning
Wat willen we bereiken?
- Samen zorgen en samen leven: het bevorderen van sociale samenhang, mantelzorg, vrijwilligerswerk, veiligheid en leefbaarheid in de gemeente zodat inwoners zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in onze maatschappij. Ook willen we huiselijk geweld en eenzaamheid voorkomen en bestrijden.
- Betere ondersteuning voor de inwoner, verminderen van de regeldruk voor de aanbieders en integratie met zowel jeugd als participatie.
- Van beschermd wonen naar beschermd thuis.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Bijeen en maatschappelijke organisaties werken aan preventie van (zorg)vragen en aan een zo breed mogelijke basis van algemeen toegankelijke voorzieningen. Hiervoor versterken we de sociale wijkteams.
- We verbeteren de mogelijkheden tot ontmoeting. We streven hierbij naar de aanwezigheid van voldoende buurthuisfuncties in iedere kern. Het clusteren van voorzieningen en een plek creëren waar meerdere diensten of activiteiten voor jong en oud samen komen, is hierbij ons uitgangspunt.
- In lokaal en regionaal verband geven we de ondersteuning vorm in resultaten en sturen daarop.
- Door het verlenen van subsidie aan, maar ook het meedenken met (innovatieve) activiteiten/samenwerkingsverbanden. Zo dragen we bij aan meer en betere informatievoorziening, ondersteuning en dienstverlening aan kwetsbare inwoners, zoals inwoners met dementie, eenzaamheidsproblematiek of verward gedrag.
- We geven meer bekendheid aan ons zorgloket Bijeen.
- Bijeen gaat in gesprek met inwoners die een ondersteunings- of zorgbehoefte hebben. Tijdens dit gesprek wordt helder wat de behoefte is, wat zij hierin zelf of met hun sociaal netwerk kunnen doen en waar aanvullende ondersteuning vanuit de Wmo nodig is.
- We zorgen dat de beschikbare middelen voor zorg en ondersteuning effectief ingezet worden.
- Het aanbieden van aanvullende ondersteuning aan mensen in de thuissituatie, uiteenlopend van ondersteuning in het huishouden, woonvoorzieningen tot dagbesteding en kortdurend verblijf.
- Het bieden van opvang (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg).
- Het organiseren van de juiste zorg voor mensen die vanuit een beschermd-wonen-omgeving in de wijk gaan wonen. Het realiseren van huisvesting is hiervoor ook een belangrijke opgave.
- In de regio Hart van Brabant werken we samen voor de verdeling van ‘Weer thuis woningen’. Bij het zogenaamde Matchingspunt kunnen aanvragen worden ingediend voor woningen als mensen uitstromen vanuit Beschermd wonen, Maatschappelijke opvang en Jeugdzorg.
- Het opvangen en doorgeleiden van meldingen in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en het uitvoeren van het verkennend onderzoek.
- Ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers onder de loep nemen en zo nodig aanpassen.
- Onderzoeken of het proactief benaderen van senioren over opties voor wonen, zorg, vrijwilligerswerk, dagbesteding, etc. wenselijk en haalbaar is.
7.4 Armoedebeleid
Wat willen we bereiken?
- We willen het huidige armoedebeleid uitbouwen tot een armoedepreventiebeleid.
- Mensen met een minimuminkomen de kans geven om te participeren in de (Heusdense) samenleving.
- Het zo vroeg mogelijk signaleren van betalingsachterstand om te voorkomen dat mensen ‘wegzakken’ en in de financiële problemen raken.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We doen aan vroegsignalering van schulden en blijven deze vroegsignalering verbeteren waar dit nodig is. Om vroeg te signaleren ontvangen we meldingen van de woningcorporaties, zorgverzekeraars, Brabant Water en energieleveranciers. Voor preventie leggen we contacten met deurwaarders, bewindvoerders en andere beroepsgroepen waar mensen komen met een risico op schulden. Inwoners met een betalingsachterstand worden door ons benaderd waarbij advies en ondersteuning aangeboden wordt. Het huidige armoedebeleid bouwen we daarmee uit tot een armoedepreventiebeleid.
- We werken mee aan de landelijke initiatieven waarmee we schulden sneller kunnen regelen. We volgen de andere ontwikkelingen op dit vlak op nauwe voet en kijken wat we hiervan kunnen overnemen voor onze eigen werkwijze.
- Bestrijden van armoede onder onze inwoners en met name onder kinderen. Met verschillende initiatieven en ruimte voor goede projecten werken we eraan dat ook kinderen uit huishoudens met een kleine portemonnee kunnen meedoen. We blijven daarom doorgaan met de Heusdenpas en het KindPakket.
- Door middel van de Klusbus gaan we energiearmoede bestrijden.
- Onderhouden en uitbreiden van het netwerk en blijven ontwikkelen van aanbod op het gebied van armoede en schuldhulp.
7.5 Integratie vergunninghouders
Wat willen we bereiken?
- Als gemeente willen we het verschil maken door er via een goed inburgeringstraject voor te zorgen dat statushouders volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving.
- Voor de (asiel)opvang en huisvesting nemen we de verantwoordelijkheid die het Rijk en de Veiligheidsregio van ons vragen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Op basis van het ontwikkeltraject inburgering in 2022 maken we, indien nodig, hernieuwde afspraken met Baanbrekers, een taalaanbieder en de maatschappelijke organisaties voor de uitvoering van een aantal onderdelen van de Wet inburgering.
- In de regio Hart van Brabant werken we samen aan een integrale aanpak van asiel tot integratie.
- We onderzoeken de mogelijkheden van een tussenvoorziening. Die moet het makkelijker maken om statushouders een plaats te geven om te wonen.
7.6 Gezondheid
Wat willen we bereiken?
- Het versterken van veerkracht, eigen regie en gezondheidsvaardigheden van onze inwoners om zo de positieve gezondheid te bevorderen en het bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van de jeugd.
- Het ondersteunen van doelen en ideeën die kinderen aanmoedigen om nu én later actief en gezond te leven.
- Preventie op de belangrijkste (vermijdbare) gezondheidsbedreigingen zoals overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik, overgewicht, roken en psychische kwetsbaarheid, waaronder eenzaamheid, waardoor we de leefstijl van de inwoners van Heusden verbeteren.
- Het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid met een gezamenlijke aanpak van onze inwoners en vele partners in het maatschappelijk veld.
Wat gaan we daarvoor doen?
- De GGD Hart voor Brabant voert een groot deel van de wettelijke taken uit de Wet publieke gezondheid uit. Onder ander de infectieziektebestrijding, hygiënezorg en de basistaken van de jeugdgezondheidszorg.
- Het bieden van preventieve activiteiten binnen Bijeen rondom thema’s zoals beweging, voeding en middelengebruik (zowel alcohol als drugs) voor al onze inwoners, met speciale aandacht voor jeugd en ouderen.
- Binnen de preventieve activiteiten leggen we verbinding met de andere ondersteuning in het sociaal domein zoals Kansrijke Start, door middel van Hallo jij! Dit is gericht op de eerste 1.000 dagen van een kind en verbindt doelstellingen van gezondheid aan die van jeugdhulp en hier wordt de combinatie gemaakt met inzichten vanuit Smart Start, waarbij het doel is dat kinderen zoveel mogelijk thuis opgroeien.
- Actief participeren in het preventieakkoord en het lokaal beweeg- en sportakkoord en de ambities hiervan verder uitwerken. Waar mogelijk en passend worden de ambities uit beide akkoorden aan elkaar verbonden. Het gaat dan onder andere om een toename van gezonde sportomgevingen waar niet wordt gerookt, verantwoord wordt omgegaan met alcohol en waar gezonde voeding ruimschoots beschikbaar is.
- Extra aandacht voor het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid. Met de coalitie ‘Kom erbij’ willen we hierop doorpakken. We verbeteren de mogelijkheden tot ontmoeting.