Integrale veiligheid (Kadernota)
Wat willen we bereiken?
- We participeren actief op het gebied van zorg en veiligheid en in de integrale aanpak van complexe casuïstiek.
- Iedereen moet zich in Heusden veilig voelen, zowel thuis als op straat. Inwoners en gemeente zijn hier verantwoordelijk voor en blijven hier samen aan werken.
- We gaan natuurlijk uit van vertrouwen in onze inwoners en ondernemers en houden het aantal regels graag minimaal. Maar als dat vertrouwen wordt geschonden en regels worden overtreden, treden we handhavend op. De prioriteiten hiervoor leggen we vast in het handhavingsbeleid.
- Minder jeugdoverlast.
- Klaar zijn voor extra taken die naar de gemeenten komen ten aanzien van toezicht en handhaving.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Zorgdragen voor prioritering van bestaande en lokale ondermijningsbeelden binnen het Regionaal informatie en expertise centrum (RIEC). Naar aanleiding van deze prioritering het samenbrengen en uitvoeren van onderzoeken in samenwerking met FIOD, Douane, Kansspelautoriteit, Openbaar ministerie, NVWA, politie etc.
- Verhogen van de meldingsbereidheid van onze inwoners. Met een communicatiecampagne geven we aandacht aan nietwegkijken.nl en het melden via Meld Misdaad Anoniem (MMA). Verder intensiveren van de activiteiten van het Heusdens Interventie Team (HIT) en Bestuurlijke Interventieteam Meierij (BIM) om zo criminaliteit/overlastcasuïstiek eerder te signaleren en integraal op te pakken. Het HIT gaat zich onder meer richten op plaatselijke fenomenen. Dit gaat de basis vormen voor de hieruit voorvloeiende onderzoeken en interventies.
- Terugdringen van drugs- gerelateerde overlast onder andere door het sluiten van panden en deelname aan repressieve politieacties. In de preventieve sfeer willen we met name aan de voorkant aandacht voor het terugdringen van drugsgebruik. Hiervoor zal HALT lesgeven op de basis- en middelbare scholen en de leerlingen voorlichten.
- Overleg met politie over inzet op ‘high impact crimes’ waaronder overvallen en woninginbraken.
- In meerdere situaties kan ook cameratoezicht een ondersteunende oplossing bieden. De proef met ANPR-camera’s is beëindigd. Er is onderzocht of het project alsnog structureel toegepast kan worden. Helaas worden er op dit moment geen mogelijkheden gezien om de inzet van ANPR te realiseren.
- Samen met de politie wordt de mogelijkheid van het realiseren van een politiesteunpunt langs de toekomstige brandweerkazerne in Drunen onderzocht inclusief werkplekken voor veiligheidspartners.
- Goed gedrag is de norm en we hebben aandacht voor ongewenst gedrag zoals intimidatie, overlast en verloedering. Waar mogelijk en nodig, ondernemen we actie vanuit onze bevoegdheden.
- We zorgen voor adequate handhaving op straat. Boa’s zijn zichtbaar, benaderbaar en goed uitgerust.
- We willen meer aandacht voor toezicht en handhaving op ergernissen zoals dumpingen, zwerfafval, illegaal gebruik van de openbare ruimte, hondenpoep en jeugdoverlast. We stellen hiervoor extra capaciteit beschikbaar. Op het thema jeugdoverlast werken we integraal samen met jongerenwerkers en scholen.
- Medewerkers trainen en opleiden voor taken die naar de gemeente komen ten aanzien van toezicht en handhaving. Waaronder de BOA’s opleiden en trainen voor hun toenemende taken en bijbehorende complexiteit.
Crisisbeheersing / Veiligheidsregio Brabant-Noord
Wat willen we bereiken?
- Adequaat reageren op en het beheersen van een (mogelijke) crisis.
- Terugdringen van slachtoffers bij calamiteiten (bijvoorbeeld bij brand/groot ongeval).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheidsregio Brabant-Noord’ om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Het waarborgen van de regionale taken als het gaat om fysieke veiligheid en om de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing.
- Onze gemeente is verantwoordelijk voor het trainen en opleiden van medewerkers die vanuit deze gemeente deelnemen aan regionale crisisorganisatie (bevolkingszorg).
- We blijven investeren in onze jeugdbrandweer waardoor jongeren vroegtijdig kennis maken en geënthousiasmeerd raken met het werk van de (vrijwillige) brandweer.
- De Veiligheidsregio realiseert een nieuwe brandweerkazerne in Drunen. Om de lijnen tussen de verschillende veiligheidspartners zo kort mogelijk te houden, bekijken we of hier ook een politiesteunpunt en werkplekken voor veiligheidsmedewerkers kunnen komen.
Omgevingsbeleid
Wat willen we bereiken?
- Voorkomen, beperken en/of beheersen van risico’s in de fysieke leefomgeving (conform Wabo).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het Omgeving beleidsplan wordt ieder jaar vertaald in een uitvoeringsprogramma waarin een aantal doelstellingen voor dat jaar prioriteit krijgt. Dit jaar zal er een nieuw Omgevingsbeleidsplan worden vastgesteld. Praktische invulling van het uitvoeringsprogramma volgt eind 2022.
Programma Ondermijning
Wat willen we bereiken?
- Het doel is te komen tot een wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van wetgeving in relatie tot het beter effectief kunnen handelen. Hierdoor versterken we de aanpak van ondermijning. Dit betekent dat we praktijk en wetenschap, aan de hand van fieldlabs, met elkaar in verbinding brengen. Het programma moet, in breed perspectief en met een effectieve aanpak, bijdragen aan het voorkomen van alle vormen van criminaliteit en de vermenging van de onderwereld in de reguliere maatschappij.
Wat gaan we daarvoor doen?
- De thema’s binnen het Programma Ondermijning worden hiervoor verder uitgewerkt in concrete deelprojectplannen waarbij elke gemeente trekker is van één deelproject. De looptijd van een deelproject is circa 12 maanden. Voor 2023 is het doel een gezamenlijk deelproject te formuleren. Een gezamenlijk fenomeen waar de drie gemeenten op willen focussen. Momenteel wordt onderzocht of drugsproblematiek onder jongeren een gezamenlijk deelproject zou kunnen zijn.