De leidende principes van het personeelsbeleid zijn afgeleid van Dromen. Doen. Heusden. Ook in 2023 vormen de kernwaarden een leidraad bij (de toepassing van) het personeelsbeleid. Daarbij zijn de volgende leidende principes ook in acht genomen: maximum gezond verstand, minimum aan bureaucratie, durven uitgaan van de goede intenties, eigen verantwoordelijkheid en high trust, high penalty. Dit alles om onze MogelijkMakers steeds meer in hun kracht te zetten bij de dienstverlening aan onze klanten.
De Heusdense Manier van Werken en toekomstbestendige huisvesting
‘Het nieuwe normaal’ is in Heusden een oude bekende. Sinds 2000 noemen we dat de Heusdense Manier van Werken: het werken ten dienste van onze inwoners en ondernemers op een manier en plek die past bij de werkzaamheden.
De covid-pandemie heeft gezorgd voor een nieuwe blik op het toekomstig invulling geven aan de Heusdense Manier van Werken. Thuiswerken zal een blijvend en groter onderdeel zijn als werkomgeving voor veel collega’s. Daarnaast zal - op de wat langere termijn - werken op externe locaties voor samenwerking, specifieke projecten of in buurten nog meer gemeengoed worden.
De veranderde balans tussen op kantoor werken en thuiswerken voor gemeentelijk medewerkers, in combinatie met de wens van (sociale) woningbouw op de plek van gemeentehuis Drunen, bieden een unieke kans om vanuit de suboptimale situatie van twee gemeentehuizen de dienstverlening aan inwoners en bedrijven te verbeteren. We gaan daarom aan de slag met het – in brede zin - ontwikkelen van scenario’s voor de gemeentehuislocaties in zowel Drunen als Vlijmen. Het (multifunctioneel) gebruik van de raadszaal, als ook de verduurzamingsopgave voor gemeentelijke gebouwen en de functie van bezoekerscentrum Heusden, nemen we daarin mee. Zo willen we invulling geven aan een toekomstbestendige huisvesting binnen de Heusdense Manier van Werken.
Heusdense School
De Heusdense School is een plek waar MogelijkMakers hun vakmanschap ontwikkelen en onderhouden door nieuwe ervaringen op te doen, vaardigheden te trainen, inspiratie op te doen, kennis en ervaring te delen en door het gesprek te voeren over dilemma’s bij het MogelijkMaken. Komend jaar staat de leergang ‘samen MogelijkMaken’ centraal in de Heusdense School. Het doel is om de MogelijkMakers verder te ontwikkelen aan de hand van de kernwaarden. Om zo samen te groeien en het verschil te maken in de dienstverlening en daarmee in de leefwereld van onze inwoners. Naast de leergang worden in de Heusdense School diverse actualiteiten gedeeld voor en door de organisatie en wordt er aandacht besteed aan vitaliteit.
Arbeidsmarkt
Sinds 2021 is er een stijging te zien in de in- en uitstroom in de organisatie. Het wordt steeds moeilijker om vacatures in te vullen. Het aantal kandidaten dat reageert op een vacature neemt enorm af. De arbeidsmarkt staat onder hoogspanning en de verwachting is dat de krapte de komende jaren aanhoudt. Dit brengt risico’s met zich mee. Er zijn vacatures die hierdoor langer openstaan waardoor werkzaamheden blijven liggen of op worden gepakt door collega’s. Hierdoor stijgt de werkdruk wat invloed kan hebben op het werkgeluk en wat kan resulteren in verzuim. Dit kan uiteindelijk ook de uitstroom bevorderen en effect hebben op de dienstverlening en het centraal stellen van onze klant.
Naast uitbreidingen van de formatie zoals opgenomen in deze begroting worden er maatregelen genomen om te zorgen voor meer flexibiliteit. Bij potentiële MogelijkMakers wordt ook gekeken naar de potentie die men heeft om een groei te maken en minder op de ervaring die men met zich meebrengt, hiervoor wordt extra financiële ruimte toegevoegd aan het flexbudget. Daarnaast worden maatregelen genomen om flexibeler om te gaan met capaciteit die nodig is voor het versnellen van de bouwopgave. Hier gaan de kosten voor de baat uit want als de bouwopgave wordt ingevuld worden er extra middelen ontvangen vanuit anterieure overeenkomsten. Uiteraard wordt ook geïnvesteerd in zaken zoals arbeidsmarktcommunicatie, inzetten van het netwerk en de beste wervingsstrategie om te zorgen voor succesvolle matches.
Overige
Gezien de stijging van het aantal meldingen ongewenst gedrag in de organisatie in 2021 besteden we extra aandacht besteedt aan het thema sociale integriteit. Dit gebeurt door middel van bijeenkomsten en gesprekken hierover en ook door inzet van de interne vertrouwenspersonen waar elke MogelijkMaker terecht kan. Daarnaast is een nieuwe gecertificeerde externe vertrouwenspersoon aangewezen zodat de mogelijkheid tot een gesprek volledig wordt gefaciliteerd. Door de dialoog in de organisatie aan te gaan zetten we in op een fijne werkomgeving voor alle MogelijkMakers en de ruimte om in vertrouwelijkheid een gesprek hierover aan te gaan.